Látkové plienky sú pre bábätka lepšie

Látkové plienky sú tie, ktoré sa môžu jednoducho vyprať a sú pripravené na ďalšie použitie. Pravdepodobne si ich aj vy pamätáte z detstva. Látkové plienky sú opäť veľmi žiadané.

Nie je to len šetrenie odpadom. Klasické látkové plienky ochránia deti pred chemikáliami, ktoré sú obsiahnuté v niektorých jednorazových plienkach. Látkové plienky tak chránia vaše dieťa.

Látkové plienky majú veľa podôb. Najjednoduchšou možnosťou je látková plienka s bezpečnostnými čapmi, ktoré držia pohyblivé časti plienky pohromade.

Staršie možnosti zvyknú vyžadovať zložité skladanie, takže veľa ľudí volí vopred pripravené látkové plienky s vložkami a patentkami.

Ako sa používajú látkové plienky?

Látkové plienky je zvyčajne potrebné meniť častejšie ako jednorazové plienky, aby sa zabránilo zadržiavaniu nadmernej vlhkosti na pokožke dieťaťa.

Ako periem látkové plienky?

Látkové plienky sa zvyčajne perú každý druhý deň, najmä v novorodeneckej fáze, keď dieťa vyžaduje viac plienok denne. Pre mnohých ľudí je to najväčšia nevýhoda látkovej plienky.

Zdravotné výhody

S používaním látkových plienok môžu súvisieť určité zdravotné výhody, najmä u kojencov s kožnými ochoreniami, ako sú ekzémy. Napríklad:

  • Dieťa môže cítiť, keď je plienka vlhká, čo môže podporiť skorý zvyk na nočník.
  • V závislosti od typu plienky môže byť dieťa menej vystavené škodlivým chemikáliám vrátane pesticídov a vonných látok. Napríklad bambusové plienky neobsahujú pesticídy.
  • Látkové plienky môžu byť priedušnejšie, čo môže pomôcť znížiť podráždenie pokožky.
  • Dojčatá s alergiou môžu mať kožné reakcie na určité látky alebo chemikálie v jednorazových plienkach. Prechod na látkové plienky alebo menej časté používanie jednorazových plienok môže znížiť vystavenie alergénom a iným dráždivým látkam.