Kupujeme oblečenie pre novorodencov

Určite sa tešíte na svoje dieťatko. Bude to veľa radostí. Čaka na vás aj viacero povinností. Váš novorodenec si bude vyžadovať dostatok pozornosti. Určite budete chcieť zabezpečiť dostatok oblečenia. Ale nemíňajte zbytočne veľa peňazí za oblečenie, ktoré nevyužijete. Malé deti rastú neuveriteľne rýchlo a preto kúpte len primeraný počet oblečenia.

Pre novorodencov potrebujete len niekoľko kúskov oblečenia. Šikovný nákup oblečenia pre novorodencov spočíva v nákupe oblečenia, ktoré bude vyhovovať v prvých troch mesiacoch.

Aké oblečenie musíte kúpiť pred narodením

Veľkosť zakúpeného oblečenia závisí aj od hmotnosti dieťaťa pri narodení. Bežná pôrodná váha novorodenca sa pohybuje od 2,70 do 4,50 kg u bábätiek, ktoré sa narodili medzi 37. a 42. týždňom.

Bez ohľadu na veľkosť vášho dieťaťa od prvého dňa je jedna vec istá: novorodenci z oblečenia rýchlo vyrastú. Dojčatá v prvých šiestich mesiacoch zdvojnásobia svoju váhu.

Akú veľkosť a typ detského oblečenia by ste mali dieťaťu kúpiť?

Novorodenci od 0 – 3 mesiacov nebudú pobehovať po izbe. Pre novorodencov preto vyberte len základné oblečenie. Kúpte oblečenie o trocha dlhšie, pretože do veľkosti rýchlo dorastie.

Plienky presakujú. Vaše dieťa sa môže dobre vykakať alebo vyplakať na oblečení aspoň raz denne. Takisto bábätka zvracajú. Takže by ste mali mať po ruke oblečenie, ktoré budete môcť rýchlo vymeniť.

Toto však neznamená, že by ste pre svoje dieťatko nemali kúpiť rozkošné oblečenie.

Vyberte si oblečenie, ktoré uľahčí prebaľovanie a oblečenie, ktoré chráni pokožku dieťaťa.

Zoznam oblečenia pre novorodenca

Tento kontrolný zoznam oblečenia pre novorodenca je úplne základný! To je absolútne nevyhnutné minimum, ktoré potrebujete pre svoje novonarodené dieťa.

Zavinovačka

Zavinovačka poskytne príjemné pohodlie na spánok. Dieťa sa z neho nebude môcť v noci vykrútiť a prechladnúť.

Detské body

Bábätká majú jemnú a citlivú pokožku. Pri nákupe body vyberte len také, ktoré je vyrobené z jemnej bavlny. Nezabudnite na dôkladne pranie a žehlenie. Žehlenie oblečenia novorodencov a batoliat je veľmi dôležité a nemalo by sa vynechávať. Žehlenie zabíja a zoslabuje baktérie a dodáva oblečeniu aj sviežu vôňu.

Čiapky

Dobrá čiapka chráni hlavičku pred chladom. Detské čiapky vyrobené z kvalitnej bavlny by mali byť prvou voľbou.  Ak sa vaše dieťa narodí v zime, budete potrebovať rukavice a teplú čiapku. Vyberte si teplú čiapku podšitú bavlnou, nie vlnou, ktorá je šetrnejšia k citlivej pokožke dieťaťa