Výhody náučných hračiek

Náučné hračky sú dôležitou súčasťou vývoja dieťaťa. Každé dieťa by malo mať dostatok času na hru a pre rodinu je to prínosom, pretože umožňuje deťom uvoľniť trochu energie navyše. Už na začiatku vývoja sa detská myseľ rozširuje iba pri pohľade na svoje prostredie a zaujatí svojho okolia.

Používanie náučných hračiek môže deťom pomôcť naučiť rôznym zručnostiam, ktoré budú v živote potrebovať, ako napríklad:

  • Riešenie problémov a učenie sa príčiny a následku.
  • Naučiť sa, ako sa hrať s ostatnými prostredníctvom kompromisu, riešenia konfliktov a zdieľania.
  • Rozvoj jemnej a hrubej motoriky.
  • Rozvíjanie ich kreativity a fantázie.
  • Objavovanie ich nezávislosti a pozitívnej sebaúcty.

Deti môžu začať využívať náučne hračky už od jedného mesiaca. Tu je niekoľko skvelých nápadov na vzdelávacie hračky podľa vekového rozpätia a vysvetlenie ich výhod.

Vo veku 1 - 12 mesiacov: V ranom veku pomáha senzorická hra stimulovať zmysly vášho dieťaťa. Keď vaše dieťa bude rásť a bude sa rozvíjať koordinácia ruka-oko, môžete zvoliť hračky, ktoré povzbudzujú interakciu. Postupne môžete pridávať hrčky, ktoré rozširujú zrakové a sluchové schopnosti prostredníctvom rôznych svetielok a zvukov.

12 - 24 mesiacov: Keď vaše dieťa dosiahne hranicu jedného roka alebo viac, čoskoro bude veľmi pohyblivé. Vozidlá, ktoré tlačia, kráčajú a jazdia, sú hračkami a chodítkami, ktoré skvele učia rovnováhe a koordinácii a vďaka novej nájdenej mobilite zvýšia zvedavosť vášho dieťaťa. Keď sa vaše dieťa začne učiť chodiť, môžete tiež začleniť čísla učenia do počítania krokov, ktoré mu pomôžu lepšie sa oboznámiť s pojmami a významami, aj keď v tomto veku celkom nerozumejú.

Viac ako 2 roky: Keď budú vaše deti o niečo staršie a aktívnejšie, môžete tiež kúpiť hračky podporujúce fyzickejšiu hru, ako sú trojkolky alebo basketbalové koše. Keď im ukážete, ako tieto hračky používať, vždy si uvedomte bezpečnostné problémy, ako je nosenie prilby, a začleňte ich do procesu používania hračky, aby vedeli, že ak jazdia na svojej trojkolke, musia mať tiež nasadenú prilbu.